Rolada z kremem kokosowym bez pieczenia

 

Szybko, prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję.

Składniki

    • 300 g herbatników kakaowych
    • 30 g masła
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki kakao

    Krem

    • 100 g masła (w temp. pokojowej)
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • folia spożywcza

Herbatniki dokładnie rozdrobnić blenderem.Do garnka przełożyć masło, dodać mleko, cukier, kakao i podgrzewać do połączenia składników. Masę kakaową wlać do rozdrobnionych herbatników i wymieszać  (ciasto powinno być elastyczne). Ciasto  przełożyć na folię spożywczą, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować na duży, prostokątny placek.

Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, następnie wsypać wiórki kokosowe i zmiksować do połączenia składników. Krem kokosowy rozprowadzić na kakaowym cieście. Ciasto zwinąć w roladę, pomagając sobie folią aby się ładnie docisnęło,  owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *