Zrazy drobiowe pod serem pleśniowym

 

07.10.2019

Jeżeli chcemy przyrządzić pierś z kurczaka nie co inaczej, to szczerze zachęcam do wykorzystania przepisu poniżej. Dlaczego, bo jest to danie efektowne, smaczne z dodatkiem świeżych warzyw. A tych ostatnich mamy teraz pod dostatkiem.

Danie można z powodzenie zaserwować na szczególny obiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:)

  • Składniki
  • 2 duże filety drobiowe
  • kawałek pora, biała część
  • marchewka
  • czerwona papryka najlepiej podłużna
  • żółta i zielona papryka
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/2 główki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • Sos
  • 1/2 szklanki wina Porto
  • 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów
  • 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego
  • oliwa
  • Dodatkowo
  • kilka ziemniaków pokrojonych w plastry
  • sól, pieprz, papryka
  • olej

Czosnek posiekać drobno, warzywa pokroić w długie słupki( takie aby wystawały z roladki). Filety rozciąć w połowie, lekko rozbić, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Oliwę rozgrzać, wrzucić czosnek lekko zeszklić , dodać warzywa 2 minuty dusić. Układać w poprzek na rozbitych filetach, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Podpiec na rozgrzanej oliwie , wlać wino i dusić parę minut. Następnie dodać śmietanę i dusić kolejne kilka minut, często odwracając zrazy na patelni. Na koniec wlać sos pieczeniowy, wymieszać.

Zrazy wyjąć, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać sosem. Ser pleśniowy pokroić w plastry i ułożyć na każdym zraziku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia sera.

Ziemniaki 5 minut obgotować w osolonej wodzie. Wyjąć na blaszkę doprawić solą, pieprzem ,papryką, skropić oliwą i zapiekać do czasu kiedy będą miękkie.

Talerz polać kilkoma łyżkami sosu, ułożyć plastry ziemniaka i na wierzchu zrazy. Świeże warzywa pokrojone w słupki podpiec na patelni ( jak do zrazów) i podawać jako przystawkę. Gotowe.

Smacznego:)

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *