Jeżeli chcemy przyrządzić pierś z kurczaka nie co inaczej, to szczerze zachęcam do wykorzystania przepisu poniżej. Dlaczego, bo jest to danie efektowne, smaczne z dodatkiem świeżych warzyw. A tych ostatnich mamy teraz pod dostatkiem.
Danie można z powodzenie zaserwować na szczególny obiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:)
- Składniki
- 2 duże filety drobiowe
- kawałek pora, biała część
- marchewka
- czerwona papryka najlepiej podłużna
- żółta i zielona papryka
- 100 g sera pleśniowego
- 1/2 główki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- Sos
- 1/2 szklanki wina Porto
- 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów
- 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego
- oliwa
- Dodatkowo
- kilka ziemniaków pokrojonych w plastry
- sól, pieprz, papryka
- olej
Czosnek posiekać drobno, warzywa pokroić w długie słupki( takie aby wystawały z roladki). Filety rozciąć w połowie, lekko rozbić, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Oliwę rozgrzać, wrzucić czosnek lekko zeszklić , dodać warzywa 2 minuty dusić. Układać w poprzek na rozbitych filetach, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Podpiec na rozgrzanej oliwie , wlać wino i dusić parę minut. Następnie dodać śmietanę i dusić kolejne kilka minut, często odwracając zrazy na patelni. Na koniec wlać sos pieczeniowy, wymieszać.
Zrazy wyjąć, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać sosem. Ser pleśniowy pokroić w plastry i ułożyć na każdym zraziku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia sera.
Ziemniaki 5 minut obgotować w osolonej wodzie. Wyjąć na blaszkę doprawić solą, pieprzem ,papryką, skropić oliwą i zapiekać do czasu kiedy będą miękkie.
Talerz polać kilkoma łyżkami sosu, ułożyć plastry ziemniaka i na wierzchu zrazy. Świeże warzywa pokrojone w słupki podpiec na patelni ( jak do zrazów) i podawać jako przystawkę. Gotowe.
Smacznego:)