Pyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:)
Składniki
- 50 g drożdży
- 1/2-3/4 szklanki mleka
- 200 g masła
- 500 g mąki pszennej przesianej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Nadzienie
- konfitura z malin
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wraz z drożdżami i pozostałym składnikami włożyć do miski, zagnieść elastyczne ciasto jak na pizzę. Podzielić na porcje, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury, przy podstawie każdego trójkąta. Zawinąć od góry brzeg na raz, końce trochę zlepić ( wtedy konfiturę zabezpieczymy przed wylewaniem) i zwijamy dalej do dołu formując rogaliki.
Ułożyć na stolnicy zaginając końce trochę do środka. Tak przygotować pozostałe.
Pieczemy do zrumienienia w temp 170 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)