Chrupiące rogaliki z malinami

 

06.10.2019

Pyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin.  Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać  często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:)

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1/2-3/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej przesianej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Nadzienie

  • konfitura z malin

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wraz z drożdżami i pozostałym składnikami włożyć do miski, zagnieść elastyczne ciasto jak na pizzę. Podzielić na porcje,  każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić  na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury, przy podstawie każdego trójkąta. Zawinąć od góry brzeg na raz, końce trochę zlepić ( wtedy konfiturę zabezpieczymy przed wylewaniem) i zwijamy dalej do dołu formując rogaliki.

Ułożyć na stolnicy zaginając końce trochę do środka. Tak przygotować pozostałe.

Pieczemy do zrumienienia w temp 170 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *