Murzynek z mascarpone i galaretką

 

08.10.2019

Murzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 -3 łyżeczki ciemnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 3 różne galaretki

Polewa czekoladowa

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • kilka łyżek mleka

Galaretki rozpuścić ,każdą w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę.

Wszystkie składniki  ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby czas wydłużyć. Wyjąć, wystudzić przeciąć na 3 części.

Śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać mascarpone i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody, wymieszać.

Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu.Posypać połową galaretek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu posypać galaretkami. Przykryć ostatnim blatem ciasta.

Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do rondelka, mieszając podgrzewać do połączenia składników. Zdjąć z ognia, trochę wystudzić i wylać na ciasto. Wyrównać odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

 

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *