Ziemniaki pieczone nadziewane jajecznicą

Ziemniaki pieczone nadziewane jajecznicą, to świetna propozycja na obiad, która zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. To połączenie tradycyjnego smaku ziemniaków z aromatyczną jajecznicą sprawia, że danie to zyskuje wyjątkowy charakter. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne i sycące, doskonale sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, sporej wielkości nadających się do nadzienia
  • 50g masła
  • 10 jajek, lekko rozmieszanych
  • 1-2 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 25ml śmietanki 30%
  • tymianek, pieprz
  • olej
  • pęczek szczypiorku, posiekany

Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. Ziemniaki umyć, przekroić na pół,  ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni  i piec około 40 minut, do miękkości ziemniaków.

Gotowe ziemniaki wydrążyć w środku. Masę ziemniaczaną przełożyć do miksera dodać 25 g masła i szczyptę gałki muszkatołowej, zmiksować. Można również tłuczkiem do ziemniaków ubić na gładką masę razem z masłem i przyprawą.

Jajecznica

Jajka wymieszać ze śmietanką, dodać sól i pieprz według własnego smaku. Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzany tłuszcz wylać jajka, mieszać do lekkiego ścięcia jajek.

W wydrążone ziemniaki włożyć masę ziemniaczaną, następnie przygotowaną jajecznicę , posypać siekanym szczypiorkiem i podawać.

Wydrążone ziemniaki można trzymać na czas przygotowania jajecznicy w podgrzanym piekarniku, aby nie stygły.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się wyjątkowym smakiem ziemniaków pieczonych w mundurkach nadziewanych pyszną jajecznicą!

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *