Ziemniaki pieczone nadziewane jajecznicą, to świetna propozycja na obiad, która zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. To połączenie tradycyjnego smaku ziemniaków z aromatyczną jajecznicą sprawia, że danie to zyskuje wyjątkowy charakter. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne i sycące, doskonale sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, sporej wielkości nadających się do nadzienia
- 50g masła
- 10 jajek, lekko rozmieszanych
- 1-2 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 25ml śmietanki 30%
- tymianek, pieprz
- olej
- pęczek szczypiorku, posiekany
Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. Ziemniaki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec około 40 minut, do miękkości ziemniaków.
Gotowe ziemniaki wydrążyć w środku. Masę ziemniaczaną przełożyć do miksera dodać 25 g masła i szczyptę gałki muszkatołowej, zmiksować. Można również tłuczkiem do ziemniaków ubić na gładką masę razem z masłem i przyprawą.
Jajecznica
Jajka wymieszać ze śmietanką, dodać sól i pieprz według własnego smaku. Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzany tłuszcz wylać jajka, mieszać do lekkiego ścięcia jajek.
W wydrążone ziemniaki włożyć masę ziemniaczaną, następnie przygotowaną jajecznicę , posypać siekanym szczypiorkiem i podawać.
Wydrążone ziemniaki można trzymać na czas przygotowania jajecznicy w podgrzanym piekarniku, aby nie stygły.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się wyjątkowym smakiem ziemniaków pieczonych w mundurkach nadziewanych pyszną jajecznicą!
Smacznego:)