Wytrawne tarty to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na tartę z kiełbasą, ziemniakami i papryką, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju dań.
Składniki:
- 2 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 200 g kiełbasy może być chorizo, salami lub według uznania, pokroić w plasterki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 20 g parmezanu tartego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól, pieprz, bazylia i rozmaryn suszone
Na patelnie wlać trochę oliwy, wrzucić czosnek zeszklić. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dusić około 6 minut. Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu, cały czas mieszać. Przykryć patelnię i podgrzewać aż ziemniaki trochę zmiękną. Doprawić solą, pieprzem, ziołami odstawić.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć tak aby zakrywało boki formy.
W formie układać plasterki kiełbasy, ziemniaki i paski papryki. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 30 minut.
Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu na wytrawną tartę z kiełbasą, ziemniakami i papryką. To pyszna i sycąca propozycja na obiad czy kolację, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Również będzie ciekawą odmianą dla zwolenników pizzy.:))
Smacznego:)