Sycylijskie rurki cannoli

Sycylijskie rurki cannoli z ricottą i pistacjami, to idealny deser na specjalne okazje lub po prostu jako słodka przekąska na co dzień. Sycylia, znana z pięknych plaż i wulkanicznego krajobrazu, słynie także z wyjątkowych smaków kuchni włoskiej. Jednym z najbardziej kultowych deserów pochodzących z tej włoskiej wyspy są cannoli – chrupiące rurki z ciasta, wypełnione aromatyczną ricottą i pistacjami.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła roztopionego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej

Krem

  • 250 g serka ricotta
  • 100ml 36% śmietanki
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z cytryny

Dodatkowo

  • posiekane pistacje 1/2 szklanki
  • foremki do cannoli lub drewniane wałeczki( zrobiłam z drewnianego drążka, każdy około 10 cm długości, umyć i gotowe)
  • olej do smażenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy aby było elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i na 1h do lodówki.

Po tym czasie wyjąć i na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na cienki placek 1-2 mm grubości. Szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawać krążki. Drewniane rurki posmarować oliwą i nawijać krążki lekko je naciągając. Brzegi smarujemy białkiem i dociskamy do siebie .

Rozgrzewamy olej w rondelku, tyle aby rurki swobodnie pływały. Rozkładamy listek ręcznika  papierowego na talerzu. Smażymy rurki na rumiano z każdej strony, wyjmujemy na talerz, chwilę czekamy i ściągamy z wałeczka. Można sobie przygotować kilka takich wałeczków. Lub nawijamy na metalowe foremki, jeżeli mamy.

Krem

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Krem wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Napełniamy rurki najlepiej przed samym podaniem, aby nie zmiękły.

Rurki kremem najlepiej napełniać końcówką do tortów np. tą do rozetek. Gotowe posypać posiekanymi pistacjami. Jeżeli uda się zakupić, można do śmietanki i serka dodać krem pistacjowy, jest bardzo dobry, polecam poszukać:))

Rurki sycylijskie cannoli to niezapomniane smaki Italii, spróbujcie sami i delektujcie się prawdziwym smakiem Sycylii!

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *