Zapiekanka z jajek, kiełbasy i ziemniaków to propozycja na pożywne danie, które zaspokoi nawet największy głód. Proste składniki, szybkie przygotowanie i aromatyczny smak – to wszystko czego potrzebujesz na udany obiad czy kolację.
Składniki
- 5 ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry
- 2 cebule, posiekane
- 400 g dowolnej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 300 g żółtego tartego sera
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- natka pietruszki, posiekana
- olej
Ziemniaki obgotować 15 minut, w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Kiełbasę podsmażyć na oleju, dodać posiekane cebule, zeszklić. Doprawić solą i pieprzem. Trzy jajka pokroić w plasterki, pozostałe 3 na połówki.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę z cebulą, pokrojone na plasterki 3 jajka, żółty ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć połówki jajek, posypać natką pietruszki i podawać.
Smacznego:)