Zapiekanka z jajek, kiełbasy i ziemniaków

 

Zapiekanka z jajek, kiełbasy i ziemniaków to propozycja na pożywne danie, które zaspokoi nawet największy głód. Proste składniki, szybkie przygotowanie i aromatyczny smak – to wszystko czego potrzebujesz na udany obiad czy kolację.

Składniki

  • 5 ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry
  • 2 cebule, posiekane
  • 400 g dowolnej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 300 g żółtego tartego sera
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki, posiekana
  • olej

Ziemniaki obgotować 15 minut, w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Kiełbasę podsmażyć na oleju, dodać posiekane cebule, zeszklić. Doprawić solą i pieprzem. Trzy jajka pokroić w plasterki, pozostałe 3 na połówki.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę z cebulą, pokrojone na plasterki 3 jajka, żółty ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

Wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć połówki jajek, posypać natką pietruszki i podawać.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *