Gruszki w cieście z cydru

Gruszki w cieście z cydru, to doskonała propozycja dla miłośników ciast, ciasteczek i pączków. Połączenie soczystych gruszek z aromatycznym cydrem sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gruszki w cieście z cydru to doskonały sposób na zaskoczenie gości i delektowanie się wyjątkowym smakiem. Zapraszam po przepis:)

Składniki

  • 3 gruszki, miękkie
  • 1 szklanka mąki pszennej( szklanka 250 ml)
  • 300 ml cydru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Z gruszek odkroić czubek oraz dół. Środek wydrążyć najlepiej użyć drylownicy. Pokroić na krążki o 1 cm grubości, będą wyglądem przypominały donaty.

W misce wymieszać cydr, mąkę i cynamon. Konsystencja ciasta jak gęsta śmietana. Gdyby było zbyt lejące dosypać mąki, zbyt gęste dolać cydru.

W rondlu rozgrzać olej, tyle aby krążki nie dotykały dna podczas smażenia. Na talerzu rozłożyć listki ręcznika papierowego. Krążki gruszek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Kiedy gruszki przestygną, posypać cukrem pudrem. Można przygotować mieszankę cukru pudru, cynamonu i cukru waniliowego, będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Gruszki w cieście z cydru to zdrowa i szybka przekąska mam nadzieję, że zagości w Waszych domach na dłużej:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *