Torcik z jogurtem z borówkami

Torcik z jogurtem i borówkami to doskonały deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczny i lekki – idealna kombinacja na specjalną okazję.

Aby przygotować ten pyszny torcik, potrzebujesz jogurtu naturalnego, świeżych borówek oraz galaretki i sosu żurawinowego, do polania. Połączenie kwaśnego jogurtu ze słodkimi borówkami sprawia, że torcik jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pełen witamin.

Składniki

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka rubinowa lub truskawkowa
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g świeżych borówek
  • 1 mały słoiczek borówek lub żurawiny
  • 1 mała paczka herbatników 200g lub okrągłe biszkopty
  • 2 łyżki masła

 

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Galaretkę rubinową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.

Ciastka włożyć do miksera zmiksować na miałko, dodać 2 łyżki masła i powtórnie wymieszać. Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć równomiernie masę z ciastek. Jeżeli decydujemy się na biszkopty, to tylko  ułożyć je na dnie, w całości.

Galaretki cytrynowe przelać do miksera i ubić na sztywną, puszystą masę( zajmie to około 10-15 minut)Kiedy masa będzie w miarę sztywna, dalej mieszać i dodawać jogurt. Mieszać do połączenia składników. Masę wyłożyć na ciastka, wyrównać, wstawić na chwilę do lodówki. Dość szybko tężeje. Kiedy zacznie zastygać, ułożyć borówki lekko dociskając. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kiedy góra stanie się sprężysta, wylać tężejącą galaretkę ( można wylać jeszcze płynną pod warunkiem, że ciasto stężało.

Konfiturę, dżem, zależy co tam będziecie mieć, włożyć do rondelka, podgrzewać i mieszać. Kiedy  dżem stanie się płynny, przecedzić przez sitko. Trzeba mieszać łyżeczką aby sos spływał a reszta została na sitku.

Kiedy ciasto stężeje, kroić na porcje, przed podaniem polać sosem i ozdobić np, miętą lub świeżymi borówkami.

Opis ciasta długi ale proszę mi wierzyć, najszybsze i najlepsze ciasto:) Zdecydowałam się wybrać jogurt nie śmietanę, dzięki czemu jest mniej kaloryczne, delikatne, szczerze polecam:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *