Zapiekanka mięsno makaronowa

Zapiekanka mięsno-makaronowa z żółtym serem to klasyczne danie, które  u mnie cieszy się dużą popularnością. To połączenie soczystego mięsa,  gotowanego makaronu al dente i roztopionego sera, zapewnia wyjątkowy smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zapiekankę mięsno-makaronową możesz także wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak pieczarki, papryka. Możesz również spróbować zastosować inne rodzaje sera, takie jak mozzarella czy  ser pleśniowy, aby nadać daniu unikalnego smaku.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 400 g krojonych pomidorów + 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 300 g ugotowanego makaronu al dente ( grube wstążki, świderki, rurki itp)
  • 150 g żółtego sera startego
  • 1,5 szklanki mleka
  • przyprawy: bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, papryka słodka mielona, pieprz ziołowy, majeranek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszać doprowadzić do wrzenia. Zestawić rondel z kuchni doprawić sos pieprzem, solą i gałką.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dołożyć mielone mięso i podsmażyć. Wsypać kukurydzę, pomidory, przecier, ketchup  i doprawić wszystkimi przyprawami według własnego smaku, wymieszać i smażyć około 10-15 minut.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Wykładać mięso, makaron, sos i tak na zmianę. Wierzch posypać żółtym serem, zapiekać około 30 minut w 190 stopni. Po upieczeniu ozdobić zieleniną i od razu podawać.

To aromatyczne danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Możesz podać je samodzielnie lub jako dodatek do surówek lub sałatek.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *