Zapiekanka mięsno-makaronowa z żółtym serem to klasyczne danie, które u mnie cieszy się dużą popularnością. To połączenie soczystego mięsa, gotowanego makaronu al dente i roztopionego sera, zapewnia wyjątkowy smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Zapiekankę mięsno-makaronową możesz także wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak pieczarki, papryka. Możesz również spróbować zastosować inne rodzaje sera, takie jak mozzarella czy ser pleśniowy, aby nadać daniu unikalnego smaku.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 400 g krojonych pomidorów + 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- puszka kukurydzy
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 300 g ugotowanego makaronu al dente ( grube wstążki, świderki, rurki itp)
- 150 g żółtego sera startego
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy: bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, papryka słodka mielona, pieprz ziołowy, majeranek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, cały czas mieszać doprowadzić do wrzenia. Zestawić rondel z kuchni doprawić sos pieprzem, solą i gałką.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dołożyć mielone mięso i podsmażyć. Wsypać kukurydzę, pomidory, przecier, ketchup i doprawić wszystkimi przyprawami według własnego smaku, wymieszać i smażyć około 10-15 minut.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Wykładać mięso, makaron, sos i tak na zmianę. Wierzch posypać żółtym serem, zapiekać około 30 minut w 190 stopni. Po upieczeniu ozdobić zieleniną i od razu podawać.
To aromatyczne danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Możesz podać je samodzielnie lub jako dodatek do surówek lub sałatek.
Smacznego:)