Mini pączki z jabłkami i jogurtem

Bliskość tłustego czwartku to doskonały czas na przygotowanie domowych wypieków, które rozgrzeją nasze podniebienie i sprawią, że zimowa aura stanie się mniej przygnębiająca. W tym roku proponuję zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół mini pączkami z jabłkami i jogurtem naturalnym. To połączenie tradycji i nowoczesności z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cynamonu w proszku
  • olej do smażenia

Olej wlać do rondla, postawić na ogniu niech się dobrze rozgrzeje, ma być tyle aby mini pączki pływały swobodnie. Będą wielkości jajka.

Składniki na ciasto włożyć do misy miksera i ze sobą połączyć. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i wymieszać. Ciasto ma być jak gęsta śmietana, jeżeli będzie rzadsze, trudniej będzie nadać im właściwy kształt. Jeśli byłoby za gęste proszę dolać mleka.

Cukier puder wymieszać z cynamonem, przygotować mini sitko do posypywania jak nie mamy to ręcznie. Talerz wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować sobie kubek z gorącą wodą, dużą łyżkę a najlepiej łyżkę do lodów lub ziemniaków.

Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie nabierać ciasto i wkładać na rozgrzany olej. Formować ciasto na kształt mini pączka, jeżeli wyjdą bardziej niekształtne nie martwcie się i taką będą pyszne:))

Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, następnie wyjmować na papierowy ręcznik. Kiedy chwilę przestygną posypywać cukrem pudrem.

Koniecznie musisz spróbować mini pączków z jabłkami, lepszych chyba nie jadłam, szczerze polecam:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *