Cannelloni to klasyczne włoskie danie, które zyskało popularność na całym świecie. Ten przepis na cannelloni z mięsem zachwyci każde podniebienie i sprawi, że Twoja rodzina i przyjaciele będą prosić o więcej. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale z moim prostym przepisem z łatwością poradzisz sobie w kuchni.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego, mieszanego
- 2 białe surowe kiełbasy
- 2 żółtka
- oliwa z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- gałka muszkatołowa
- 50 g tartego sera typu parmezan
Sos pomidorowy
- puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listów bazylii
- sól, pieprz
Dodatkowo
- rurki cannelloni surowe( nie trzeba obgotowywać)
- 200 g żółtego tartego sera
W rondelku zeszklij posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj około 10 minut. Do gotowego sosu włóż posiekaną bazylię i wymieszaj.
Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj mielone mięso oraz mięso z białej kiełbasy. Podsmażaj do zrumienienia. Gotowe wystudź dodaj żółtka, parmezan oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą, pieprzem według uznania i wymieszaj.
Na dnie naczynia do zapiekania rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziewaj farszem i układaj jedna obok drugiej na dnie naczynia. Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp tartym serem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Udekoruj zieleniną i podawaj:)