Cannelloni z mięsem

Cannelloni to klasyczne włoskie danie, które zyskało popularność na całym świecie. Ten przepis na cannelloni z mięsem  zachwyci każde podniebienie i sprawi, że Twoja rodzina i przyjaciele będą prosić o więcej. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale z moim prostym przepisem z łatwością poradzisz sobie w kuchni.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego
  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 2 żółtka
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g tartego sera typu parmezan

Sos pomidorowy

  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listów bazylii
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • rurki cannelloni surowe( nie trzeba obgotowywać)
  • 200 g żółtego tartego sera

W rondelku zeszklij posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj około 10 minut. Do gotowego sosu włóż posiekaną bazylię i wymieszaj.

Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj mielone mięso oraz mięso z białej kiełbasy. Podsmażaj do zrumienienia. Gotowe wystudź dodaj żółtka, parmezan oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą, pieprzem według uznania i wymieszaj.

Na dnie naczynia do zapiekania rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziewaj farszem i układaj jedna obok drugiej na dnie naczynia. Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp tartym serem.

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Udekoruj zieleniną i podawaj:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *