Kotlety drobiowe podane trochę w inny sposób. Podejrzałam ten sposób podania w jakiejś restauracji bardzo mi się spodobał i postanowiłam spróbować zrobić podobne. Efekt jak na załączonym zdjęciu , smaczne kotlety i dość efektownie się prezentują na stole, polecam.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- namoczona bułka kajzerka
- kilka kromek chleba tostowego
- sól, pieprz,przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kromki chleba pokroić w małą kostkę, podsuszyć na rozgrzanej suchej patelni. Bułkę namoczyć. Piersi z kurczaka zmielić, dodać odciśniętą bułkę kajzerkę, jajko, sól , pieprz, dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać przyprawę do kurczaka wedle uznania. Przygotować w osobnym naczyniu bułkę tartą oraz grzanki chleba. Rozgrzać olej na patelni. Nabierać łyżką mięso na rękę, formować szyszki, sople, obtoczyć w bułce, zamoczyć w jajku, następnie w kostkach chleba dokładnie je dociskając. Tam gdzie się nie przykleiły dokleić. Kłaść na rozgrzany tłuszcz smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami z wody,ryżem itp.
Smacznego:)