18.03.2018
Delikatna babka pełna aromatu cytryny i pomarańczy. Wzbogaci nasz stół świąteczny. Dość łatwa w wykonaniu. Dekorujemy według uznania.
Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 6 jajek
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki przegotowanej wody
- kilka kropel barwnika
- posypka kolorowa
Sparzyć cytrusy, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem, dodać skórkę oraz sok, wymieszać. W trakcie mieszania dodawać po jednym jajku. Na koniec przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 50 minut( do suchego patyczka)
Lukier
Cukier puder wymieszać razem z wodą na gładki dość gęsty lukier, dodać dowolny barwnik. Wystudzoną babkę polać na czubku lukrem od razu ozdobić posypką
Smacznego:)