Rolada Magnacka

Ta pyszna i sycąca rolada magnacka  z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Warto również wspomnieć, że ta rolada z boczku jest idealna na różnego rodzaju spotkania i uroczystości. Jej wyjątkowy smak sprawi, że każda okazja stanie się jeszcze bardziej niezapomniana. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak doskonałe połączenie smaków może zaskoczyć. Przygotowanie rolady z boczku nadziewanej żółtym serem, mielonym mięsem i pieczarkami nie jest trudne, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący.

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku, bez skóry
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek, posiekanych
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały por( biała część), pokrojony w krążki
  • jajko
  • sól, pieprz
  • oregano, estragon, rozmaryn

Boczek rozciąć, tak aby powstał cieńszy plaster mięsa ale nie rozcięty do końca, ma się dać rozłożyć jak książkę. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem, owinąć folią spożywczą lub włożyć do miski z zamknięciem  i wstawić do lodówki na 2h. Pieczarki podsmażyć na maśle, ostudzić.

Do mięsa mielonego wkładamy pieczarki, pora, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Boczek układamy na desce, na środku rozłożonego boczku, kładziemy  kilka plastrów żółtego sera. Następnie wykładamy farsz i ciasno zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią typu szpagat. Wierzch  smarujemy oliwą, posypujemy oregano, estragonem. Można wymieszać trochę oleju z miodem, wtedy skórka będzie bardziej rumiana. układamy w formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika, pieczemy 1h. Po wyjęciu studzimy i delikatnie odcinamy nici. Kroimy na plastry w zależności od potrzeb.

Roladę magnacką można podawać jako danie obiadowe lub po całkowitym wystudzeniu, jako dodatek do kanapek.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *