Pączki afrykańskie zakręcone

 

Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, kiedy to wszyscy możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w kulinarnym świecie. Tradycyjne polskie pączki są już znane i uwielbiane przez wszystkich, ale co powiecie na nieco bardziej egzotyczną propozycję? Paczki afrykańskie to przysmak, który z pewnością zaskoczy Was swoim oryginalnym  wyglądem.

Paczki afrykańskie to idealna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i nietypowego. Przygotowanie ich może być również świetną zabawą dla całej rodziny. Dlatego warto wyjść poza tradycję i spróbować czegoś nowego na zakończenie karnawału.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 ml śmietanki 18%, podgrzanej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wódki

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • mielony cynamon

Z ciepłego mleka, 1 łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, podgrzaną śmietankę , jajko i żółtko, rozpuszczone masło, wódkę, resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można mikserem, jeżeli mamy odpowiednie końcówki lub ręcznie. Przykryć odstawić do wyrośnięcia, ciasto ma podwoić swoją objętość.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 24 równe kawałki. Z każdego uformować wałek o długości około 30 cm. Wałek złożyć na pół i oba końce ze sobą skręcić. Układać na stolnicy posypanej mąką, niech chwilę podrosną.

Olej rozgrzać w dużym garnku wkładać pączki i smażyć na złoty kolor. Oleju ma być tyle aby swobodnie pływały, nie dotykając dna garnka.

Talerz wyłożyć ręcznikiem papierowym i wykładać na niego usmażone pączki. Cukier puder wymieszać z cynamonem i na koniec je posypać.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *