Musaka z bakłażanem to pyszna potrawa, która zachwyci każde podniebienie. To tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej jest doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Przygotowanie musaki nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Twoje wysiłki.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 3 bakłażany
- 1/2 kg pomidorów, pokrojone na plastry
- 250 ml mleka
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki tartego parmezanu
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
Bakłażany pokroić na plastry grubości 1/2 centymetra, posolić i odstawić. Gdy zaczną puszczać sok, odsączyć na papierowym ręczniku i usmażyć na połowie oliwy, na złoty kolor. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni, następnie dodać mięso i usmażyć. Dolać wino, pokrojone w plastry pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Przykryć i dusić około 15 minut, pod przykryciem.
W rondelku rozpuścić masło, mieszając dosypać mąkę, gdy lekko ściemnieje, wlać zimne mleko, mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
W natłuszczonej formie układać warstwami plastry bakłażana i mięso. Zalać sosem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smakowita kombinacja mięsa, bakłażanów i aromatycznego sosu sprawia, że ta potrawa jest niezwykle apetyczna. Polecam spróbować!
Smacznego:)