Musaka z bakłażanem

 

Musaka  z bakłażanem to pyszna potrawa, która zachwyci każde podniebienie. To tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej jest doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Przygotowanie musaki nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Twoje wysiłki.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 3 bakłażany
  • 1/2 kg pomidorów, pokrojone na plastry
  • 250 ml mleka
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Bakłażany pokroić na plastry grubości 1/2 centymetra, posolić i odstawić. Gdy zaczną puszczać sok, odsączyć na papierowym ręczniku i usmażyć na połowie oliwy, na złoty kolor. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni, następnie dodać mięso i usmażyć. Dolać wino, pokrojone w plastry pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Przykryć i dusić około 15 minut, pod przykryciem.

W rondelku rozpuścić masło, mieszając dosypać mąkę, gdy lekko ściemnieje, wlać zimne mleko, mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

W natłuszczonej formie układać warstwami plastry bakłażana i mięso. Zalać sosem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smakowita kombinacja mięsa, bakłażanów i aromatycznego sosu sprawia, że ta potrawa jest niezwykle apetyczna. Polecam spróbować!

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *