Pulpety w sosie pomidorowym

26.03.2019

Bardzo smaczne, aromatyczne pulpety. Dość proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z kaszą. Jako dodatek przygotowałam buraczki ale ten wybór to rzecz gustu i własnych upodobań.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 łyżka świeżej siekanej pietruszki
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 małe cebulki dymki posiekane
  • pieprz, sól

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sos

  • pomidory krojone w puszce z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego, ugotowanego na włoszczyźnie lub z kostki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki bazylii
  • sól,pieprz

Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić. Robić nieduże pulpety. Do miski wsypać mąkę. Olej rozgrzać na patelni. Pulpety obtoczyć w mące kłaść na rozgrzany olej. Opiec z każdej strony na rumiano. Wyjąć na talerz.

W rondelku rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek i cebulę ,zeszklić. Wlać bulion warzywny ,dodać pomidory w puszce,bazylię,pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami,polecam kaszę.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *