Bardzo smaczne, aromatyczne pulpety. Dość proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z kaszą. Jako dodatek przygotowałam buraczki ale ten wybór to rzecz gustu i własnych upodobań.
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 bułka kajzerka
- 1 łyżka świeżej siekanej pietruszki
- 1 łyżka mielonego kminku
- 2 małe cebulki dymki posiekane
- pieprz, sól
Dodatkowo
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sos
- pomidory krojone w puszce z bazylią i czosnkiem
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego, ugotowanego na włoszczyźnie lub z kostki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki bazylii
- sól,pieprz
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić. Robić nieduże pulpety. Do miski wsypać mąkę. Olej rozgrzać na patelni. Pulpety obtoczyć w mące kłaść na rozgrzany olej. Opiec z każdej strony na rumiano. Wyjąć na talerz.
W rondelku rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek i cebulę ,zeszklić. Wlać bulion warzywny ,dodać pomidory w puszce,bazylię,pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami,polecam kaszę.
Smacznego:)