28.03.2019
Lekka, pożywna zupa z kalarepką w roli głównej. Kalarepka (Brassica oleracea var. gongylodes) to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską. Kalarepa, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Polecam zupkę i kalarepkę,można jeść jak jabłko.
Składniki
- 4 małe kalarepki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g polędwiczek z kurczaka
- 6 łyżek 18% śmietany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Mięso pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień pogotować pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie przygotować warzywa. Kalarepką obrać pokroić w kostkę, czosnek i cebulę posiekać. Marchew,pietruszkę i seler również w kostkę.
Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchew,pietruszkę,seler oraz kalarepki podusić około 10 minut. Przełożyć do wywaru z mięsem. Dodać ziemniaki gotować do miękkości warzyw.
Doprawić zahartowaną śmietaną,posypać zieloną pietruszką.
Smacznego:)