Batoniki musli

25.03.2019

Energetyczne , bogate w bakalie batoniki musli z mleczną czekoladą. Proste w przygotowaniu jeden batonik to duża dawka energii. Zachęcam do pieczenia.

Składniki

  • 750 g musli premium ( Lidl w składzie: słonecznik,siemię lniane,orzechy ,rodzynki)
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 tabliczki czekolady( 1 pokrojona w kostkę 1 na polewę)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść suszonych wiśni
  • 1 jajko

Składniki wymieszać w misce,1 czekoladę zostawiamy na polewę. Gęstość  ciasta regulujemy  jogurtem i mąką. Kiedy  składniki połączymy na jednolitą masę, ciasto wykładamy na dno prostokątnej blaszki( 25/30) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 minut w 180 stopni.Studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch upieczonego ciasta. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po stężeniu kroimy na batoniki dowolnej wielkości. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *