Energetyczne , bogate w bakalie batoniki musli z mleczną czekoladą. Proste w przygotowaniu jeden batonik to duża dawka energii. Zachęcam do pieczenia.
Składniki
- 750 g musli premium ( Lidl w składzie: słonecznik,siemię lniane,orzechy ,rodzynki)
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 duże łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 tabliczki czekolady( 1 pokrojona w kostkę 1 na polewę)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść suszonych wiśni
- 1 jajko
Składniki wymieszać w misce,1 czekoladę zostawiamy na polewę. Gęstość ciasta regulujemy jogurtem i mąką. Kiedy składniki połączymy na jednolitą masę, ciasto wykładamy na dno prostokątnej blaszki( 25/30) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 minut w 180 stopni.Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch upieczonego ciasta. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po stężeniu kroimy na batoniki dowolnej wielkości. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)