Czy można sobie wyobrazić bardziej pyszne i karnawałowe danie niż ravioli z kremem czekoladowym? To idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy chcą rozkoszować się smakiem czekolady w wyjątkowy sposób. Przygotowanie tego przysmaku jest proste, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30%
- skórka starta z dużej cytryny
- 1 łyżka cukru
- krem czekoladowo- orzechowy ( słoiczek)
- olej do smażenia
- cukier puder
Z mąki, śmietanki, cukru i skórki cytrynowej zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną z nich cienko rozwałkować na prostokąt. Na połowie placka w odstępach, ułożyć krem czekoladowy, 7 porcji. Placek złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i docisnąć brzegi. Radełkiem pokroić na ravioli. Drugi placek przygotować podobnie.
Na patelni rozgrzać olej, tyle aby ravioli swobodnie pływały. Partiami wkładać ravioli i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Lekko wystudzić posypać cukrem pudrem.
Spróbujcie sami i przekonajcie się, jakie to pyszne!
Smacznego:)