Placek ziemniaczany po diabelsku

Placek ziemniaczany po diabelsku z sosem mięsnym, to pyszna propozycja na obiad dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. To danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale również zachwyci wyjątkowym połączeniem smaków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, startych na grubych oczkach
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula starta razem z ziemniakami
  • 500g karkówki pokrojonej w kostkę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 3 małe papryczki chilli, obrane z nasion pokrojone w kostkę
  • 300 g pieczarek, pokrojonych na drobno lub plasterki
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz według uznania

Starte ziemniaki, cebulę, mąkę, 2 jajka, sól do smaku( Ja daję 1 łyżeczkę)wymieszać na gładką masę. Na początek dodać 3 łyżki mąki, gdyby ciasto okazało się za rzadkie, dodać kolejną łyżkę.

Mięso posolić, posypać pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy i gotować do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać olej na patelni, nakładać ciasto formując duży placek, nie zbyt gruby. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik aby nadmiar tłuszczu odsączyć.

Nakładać na połowę placka gotowy gulasz,  placek złożyć na pół. Można polać sosem, posypać startym żółtym serem lub według uznania. Możemy również dodać do tego dania ulubione warzywa lub surówki.

Smacznego!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *