Drożdżówki z serem to jedno z najpopularniejszych wypieków, które idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska na śniadanie, podwieczorek lub na słodkie spotkanie z przyjaciółmi. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – niezapomniany. Spróbuj tego przepisu na drożdżówki z serem i rozpieszczaj swoje podniebienie!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko + 1 do posmarowania bułek
Dodatkowo:
- 450 g białego sera
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2- 3 łyżki cukru
Na lukier:
- cukier puder ok 1 szklanki
- kilka łyżek soku z cytryny
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Do misy miksera lub zwykłej miski wsypać mąkę, dodać drożdże, masło, jajko, cukier i wymieszać aby powstało gładkie ciasto. Jeżeli mamy hak do wyrabiania ciasta to w mikserze, jeżeli nie posiadamy najlepiej wyrobić ręcznie. Przykryć odstawić na ok 1h, aż podwoi swoją objętość.
Ser wymieszać z żółtkami i cukrem. Jeżeli nie używany sera z wiaderka, rozgnieść go widelcem, aby nie było grudek.
Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości max do 1 cm. Środek obficie posmarować masą serową. Boki ciasta składamy do środka aby ich brzegi stykały się ze sobą. Następnie jeden bok nakładamy na drugi, przykrywając go. Kroimy nasz placek wszerz a każdy powstały kawałek skręcamy dwa razy i układamy w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut a przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku 25-30 minut w 180 stopni, góra dół.
Gotowe bułki smarujemy powstałym lukrem z cukru pudru i soku cytryny. Można również posypać cukrem pudrem.
Drożdżówki z serem są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz je podawać na rozmaite sposoby, polukrowane, posypane cukrem z ulubionym dżemem, polewą czekoladową lub posypką. Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się smakiem drożdżówek z serem.
Smacznego:)