Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem to jedno z najpopularniejszych wypieków, które idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska na śniadanie, podwieczorek lub na słodkie spotkanie z przyjaciółmi. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – niezapomniany. Spróbuj tego przepisu na drożdżówki z serem i rozpieszczaj swoje podniebienie!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułek

Dodatkowo:

  • 450 g białego sera
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2- 3 łyżki cukru

Na lukier:

  • cukier puder ok 1 szklanki
  • kilka łyżek soku z cytryny

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Do misy miksera lub zwykłej miski wsypać mąkę, dodać drożdże, masło, jajko, cukier i wymieszać aby powstało gładkie ciasto. Jeżeli mamy hak do wyrabiania ciasta to w mikserze,  jeżeli nie posiadamy najlepiej wyrobić ręcznie. Przykryć odstawić na ok 1h, aż podwoi swoją objętość.

Ser wymieszać z żółtkami i cukrem. Jeżeli nie używany sera z wiaderka, rozgnieść go widelcem, aby nie było grudek.

Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości max do 1 cm. Środek obficie posmarować masą serową. Boki ciasta składamy do środka aby ich brzegi stykały się ze sobą. Następnie jeden bok nakładamy na drugi, przykrywając go. Kroimy nasz placek wszerz a każdy powstały  kawałek skręcamy dwa razy i układamy w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut a przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku       25-30 minut w 180 stopni, góra dół.

Gotowe bułki smarujemy powstałym lukrem z cukru pudru i soku cytryny. Można również posypać cukrem pudrem.

Drożdżówki z serem są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz je podawać na rozmaite sposoby, polukrowane, posypane cukrem z ulubionym dżemem, polewą czekoladową lub posypką. Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się smakiem drożdżówek z serem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *