Placek warzywny

 

Placek warzywny doskonale sprawdzi się jako lekka kolacja, przekąska do pracy czy dodatek do obiadu. Jest pełen witamin i składników odżywczych, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o swoje zdrowie. Jest dość prosty w przygotowaniu, może zagościć w naszym menu na stałe:)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 3- 4 łyżki oleju
  • 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę + kilka plasterków
  • 250 g gęstej śmietany
  • 100 g tartego, żółtego sera
  • 3 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • papryka żółta, zielona, czerwona, pokrojone w kostkę
  • 4 jajka
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oregano

Mąkę wsypać do miski, drożdże rozprowadzić w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać szczyptę cukru, wymieszać wlać do mąki. Dodać szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, na 15 minut aby wyrosło.

Boczek wrzucić na patelnię, podsmażyć, wyjąć na talerz, plasterki odłożyć do dekoracji.

Do tłuszczu po smażeniu boczku, wlać olej, podgrzać. Wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać pozostałe warzywa i na końcu boczek. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 35 cm, przełożyć do formy o średnicy mniejszej 32 cm i wylepić nim brzegi formy. Może być forma na tartę.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatołową. Na cieście rozłożyć warzywa wymieszane z boczkiem. Polać sosem, posypać tartym serem. Zapiekać 40-45 minut w 180 stopni. Przed podaniem udekorować plasterkami podsmażonego boczku.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *