Przepis na pesto dostałam od znajomej z Podhala. Pokrzywy również przywiozłam. Zebrane na górskiej łące z dala od miejskiego zgiełku. Zbierajmy raczej młode, jeżeli nie uda się takich to z tych wyrośniętych same górne listki. Zdrowo i smacznie ,polecam.
Składniki
- 80 g pokrzyw, listki
- 60 g słonecznika prażonego
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatkowo
dowolny makaron, u mnie włoski makaron wstążki krótkie, 1/2 opakowania
Pokrzywę płuczemy i lekko obsuszamy z wody. Następnie miksujemy na miałko , dajemy do miski. Słonecznik i czosnek również miksujemy w blenderze. Dodajemy pokrzywę ,2-3 łyżki oliwy ,sól ,pieprz, według uznania , mieszamy. Gdyby było zbyt suche jeszcze dodać oliwę.
Makaron ugotować ,wymieszać z pesto i gotowe.
Smacznego:)