Apetyczne ciasto obok którego trudno przejść bez skosztowania:) Dość proste w przygotowaniu, z pewnością każdy sobie poradzi. Można upiec w formie tortu lub zwykłego ciasta. Nie jest przesadnie słodkie ,polecam:)
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krem
- budyń waniliowy duży
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki rumu
- 1/2 białej i 1/2 gorzkiej czekolady
Polewa
- gorzka czekolada
- 1/2 l śmietanki30 %
- 100 g cukru
- 2 łyżki margaryny
Poncz
- 1 szklanka herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- sok z 1 cytryny
Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier dalej miksujemy. Dodajemy żółtka ,olej miksujemy. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,mieszamy ręcznie. Dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kakao, mieszamy, do drugiej kawę a do trzeciej wiórki. Pieczemy każdy osobno do suchego patyczka ( ok 15 min) w 160 stopni, tortownica 20 cm, studzimy.
Budyń gotujemy na mleku ,studzimy. Masło ucieramy z cukrem i rumem, dodajemy porcjami budyń. Dzielimy na 2 części. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej dodajemy do kremu, do jednej części białą do drugiej gorzką.
Przygotowujemy poncz ,nasączamy biszkopty. Układamy biszkopt kakaowy, jasny krem, biszkopt kawowy ciemny krem i nakrywamy kokosowym blatem. Składniki polewy zagotować w rondelku, polać ciasto. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)