Słodkie trio

07.06.2019

Apetyczne ciasto obok którego trudno przejść bez skosztowania:) Dość proste w przygotowaniu, z pewnością każdy sobie poradzi. Można upiec w formie tortu lub zwykłego ciasta. Nie jest przesadnie słodkie ,polecam:)

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Krem

  • budyń waniliowy duży
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 białej i 1/2 gorzkiej czekolady

Polewa

  • gorzka czekolada
  • 1/2 l śmietanki30 %
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki margaryny

Poncz

  • 1 szklanka herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1 cytryny

Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier dalej miksujemy. Dodajemy żółtka ,olej miksujemy. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,mieszamy ręcznie. Dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kakao, mieszamy, do drugiej kawę a do trzeciej wiórki. Pieczemy każdy osobno do suchego patyczka ( ok 15 min) w 160 stopni, tortownica 20 cm, studzimy.

Budyń gotujemy na mleku ,studzimy. Masło ucieramy z cukrem i rumem, dodajemy porcjami budyń. Dzielimy na 2 części. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej dodajemy do kremu, do jednej części białą do drugiej gorzką.

Przygotowujemy poncz ,nasączamy biszkopty. Układamy biszkopt kakaowy, jasny krem, biszkopt kawowy ciemny krem i nakrywamy kokosowym blatem. Składniki polewy zagotować w rondelku, polać ciasto. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *