Kurczak w czekoladzie po hindusku

Bardzo ciekawy sposób przyrządzenia kurczaka. Przepis dla osób nie bojących się eksperymentować w swojej kuchni przyrządzając, posiłki dla swojej rodziny.Ja wykorzystałam pałki z kurczaka tak jak to przeczytałam w znalezionym przepisie. Ale również bardzo dobrze będzie smakować w ten sposób przyrządzona pierś z kurczaka. Bardzo oryginalne ze zwykłego kurczaka zrobimy danie w eleganckim stylu.Podajemy z ryżem.

Składniki

  • 5 pałek z kurczaka lub 2 piersi podwójne
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o smaku chili lub zwykłej, dobrej jakości
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • szklanka ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżeczka sosu sojowego
  • chili,sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
  • 1/2-1 szklanki wody

Pałki kurczaka lub piersi( lekko rozbić) posypać pieprzem i solą.Rozgrzać olej na patelni mięso delikatnie podsmażyć na rumiano.Cebulę posiekać dodać do mięsa, chwilę podsmażyć. Dodać dżem, sos sojowy, curry, chili, przemieszać chwilę poddusić. Zalać wodą na początek 1/2 szklanki, gdy zbyt gęste dodać jeszcze niewielką ilość.Nakryć pokrywką dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę , mieszamy.

Podajemy z kulką ugotowanego ryżu, posypanego curry i polanego sosem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *