Biszkopt z truskawką

30.05.2019

Absolutnie dla mnie najlepsze ciasto z truskawkami i galaretką. Już mamy świeże truskawki i możemy poszaleć. Rozpoczęłam mój sezon truskawkowy tym o to ciastem.

Składniki

Biszkopt według przepisu Wesoły torcik:: https://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/

Dodatkowo

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 36% śmietanka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 g truskawek
  • folia aluminiowa

Biszkopt przygotować według przepisu i upiec w foremce 15/30. Górę ściąć ostrożnie tak aby powstała pokrywka niezbyt gruba. Środek dookoła obciąć nożem zostawiając brzegi około 1 cm grubości i spód również. Można delikatnie spryskać brzegi wodą z cukrem i cytryną ( ale nie jest to konieczne) Resztki ciasta odłożyć ,można zrobić bajaderki np , u mnie dzieci zjadły:) Z foli aluminiowej wykonać paski ,złożone z kilku warstw nie co dłuższe niż foremka a na wysokość formy. Paski włożyć do ciasta, zaginając końce wzdłuż krótszych boków  tak aby stały. Powstaną 3 rządki.

Galaretki rozpuścić ,każdą w 300 ml gorącej wody, odstawić do stężenia.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, niech trochę przestygnie i powoli wlewać do śmietanki cały czas mieszając.

W środkowy rządek wlać gęstniejącą śmietankę, powciskać pionowo truskawki. Zostawić trochę śmietanki na wierzch. W pozostałych rządkach ułożyć truskawki pionowo, zalać tężejącą galaretką. Niech trochę stężeje, następnie delikatnie wyjąc folię ,posmarować wierzch śmietanką ,przykryć pokrywką z ciasta ,docisnąć . Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wierzch rozpuszczoną czekoladą i podawać. Gotowe.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *