Absolutnie dla mnie najlepsze ciasto z truskawkami i galaretką. Już mamy świeże truskawki i możemy poszaleć. Rozpoczęłam mój sezon truskawkowy tym o to ciastem.
Składniki
Biszkopt według przepisu Wesoły torcik:: https://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/
Dodatkowo
- 2 galaretki truskawkowe
- 36% śmietanka
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 g truskawek
- folia aluminiowa
Biszkopt przygotować według przepisu i upiec w foremce 15/30. Górę ściąć ostrożnie tak aby powstała pokrywka niezbyt gruba. Środek dookoła obciąć nożem zostawiając brzegi około 1 cm grubości i spód również. Można delikatnie spryskać brzegi wodą z cukrem i cytryną ( ale nie jest to konieczne) Resztki ciasta odłożyć ,można zrobić bajaderki np , u mnie dzieci zjadły:) Z foli aluminiowej wykonać paski ,złożone z kilku warstw nie co dłuższe niż foremka a na wysokość formy. Paski włożyć do ciasta, zaginając końce wzdłuż krótszych boków tak aby stały. Powstaną 3 rządki.
Galaretki rozpuścić ,każdą w 300 ml gorącej wody, odstawić do stężenia.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, niech trochę przestygnie i powoli wlewać do śmietanki cały czas mieszając.
W środkowy rządek wlać gęstniejącą śmietankę, powciskać pionowo truskawki. Zostawić trochę śmietanki na wierzch. W pozostałych rządkach ułożyć truskawki pionowo, zalać tężejącą galaretką. Niech trochę stężeje, następnie delikatnie wyjąc folię ,posmarować wierzch śmietanką ,przykryć pokrywką z ciasta ,docisnąć . Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wierzch rozpuszczoną czekoladą i podawać. Gotowe.
Smacznego:)