Nadziewany pasztet

03.06.2019

Pasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nie co inny ,ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje jak  po upieczeniu, całą noc postoi w lodówce. Dobrze schłodzony nabierze walorów smakowych i świetnie się kroi . Polecam pasztet w tej odsłonie:)

Składniki

  • 300 g zmielonej piersi z indyka
  • 300 g drobno pokrojonej drobiowej wątróbki
  • 250 g zmielonej słoniny
  • 5 jajek
  • pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 2 kromki chleba tostowego namoczonego w wodzie
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100g wędzonego boczku w plastrach
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mięso, słoninę, wątróbkę, jajka, odciśnięty chleb wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Piersi kurczaka usmażyć na oleju na złoty kolor .Pokroić w paski ,ogórki w kostkę. Na dnie podłużnej foremki ułożyć plastry boczku, na to wykładamy 1 część mięsa( tyle aby starczyło jeszcze na 2 warstwy) . Następnie układamy paski kurczaka i ogórki. Przykrywamy mięsem i znów kurczak i ogórki. Na wierzchu mięso, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1 h. Wystawiamy, studzimy i na całą noc do lodówki. Kroimy w plastry podajemy z pieczywem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *