Smakowity, duży hamburger w chlebku Pita, może śmiało konkurować z tradycyjnym hamburgerem. Moje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:))
Składniki
- 4 chlebki pita
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- rukola
- garść pokrojonej kapusty pekińskiej
- 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
- 1 łyżka białej gorczycy
- posiekana cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz,sól
- sos czosnkowy, pomidorowy
Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, posiekanym drobno czosnkiem, gorczycą , solą i pieprzem. Wyrabiać dokładnie do czasu kiedy wyczujemy lepkość mięsa. Dłonie smarujemy oliwą, formujemy 4 kulki,spłaszczamy na desce formując płaskie kotlety.
Papryki wydrążamy i kroimy w plastry.
Chlebki opiekamy w piekarniku w temp 200 stopni około 6 minut.
W tym czasie na patelni grillowej opiekamy papryki z każdej strony. Następnie opiekamy kotlety z każdej strony, trwa to kilka minut. Jeżeli chcemy mniej wypieczone grillujemy krócej.
W podpieczonym chlebku robimy kieszeń,polewamy sosem czosnkowym układamy rukolę, paprykę czerwoną, hamburger, paprykę żółtą, znów czerwoną, rukolę. Polewamy sosem czosnkowym i pomidorowym, lub dowolnym jaki lubimy.
Smacznego:)