Kruche drożdżowe z makiem

22.03.2019

Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec.

Składniki

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła lub pół na pół ze smalcem
  • 50 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy

Masa makowa

  • 400 g maku
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka – w temperaturze pokojowej
  • 50 ml rumu lub spirytusu
  • 250 g bakalii (rodzynki,  skórka pomarańczowa,żurawina itp
  • miąższ z 1/2 laski wanilii albo cukier waniliowy

Składniki na ciasto włożyć do miski. Masło posiekać nożem. Wyrobić na elastyczne ciasto. Przykryć odstawić na czas przygotowania masy makowej.

Masło rozpuścić z miodem w rondelku. Dodać mak, bakalie, cukier waniliowy, wszystko przesmażyć na wolnym ogniu ok 10 minut. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.  Osobno ubić żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do przestudzonej masy dodać spirytus,ubite żółtka, wymieszać. Na końcu dodać białka i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozwałkować połowę ciasta . Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałe ciasto postrzępić i ułożyć na wierzchu maku. Piec w temp 180 stopni ok 45 minut. Kruszonka na wierzchu zarumieni się wtedy będzie gotowe.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *