Doskonały zamiennik tradycyjnej czekolady. Można dodawać różne bakalie: orzechy,rodzynki,żurawinę,skórkę pomarańczową. Ja wykorzystałam skórkę pomarańczową ,którą miałam przygotowaną wcześniej. Czekoladę przechowujemy w lodówce.
Składniki
- 100 g dobrego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki dobrego kakao
- 200 g mleka w proszku
- 1 szklanka tłustego mleka
W rondelku gotujemy mleko. Dodajemy masło,wsypujemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita masa bez grudek. Przelewamy do misy miksera , dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy. Wylewamy masę na dno kwadratowej,prostokątnej foremki. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Gotową czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pudełku.
Smacznego:)