Domowa czekolada

19.03.2019

Doskonały zamiennik tradycyjnej czekolady. Można dodawać różne bakalie: orzechy,rodzynki,żurawinę,skórkę pomarańczową. Ja wykorzystałam skórkę pomarańczową ,którą miałam przygotowaną wcześniej. Czekoladę przechowujemy w lodówce.

Składniki

  • 100 g dobrego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 200 g mleka w proszku
  • 1 szklanka tłustego mleka

W rondelku gotujemy mleko. Dodajemy masło,wsypujemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita masa bez grudek. Przelewamy do misy miksera , dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy. Wylewamy masę na dno kwadratowej,prostokątnej foremki. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Gotową czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pudełku.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *