Aromatyczna kaczka

 

Filet kaczki to wykwintne danie, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Aromatyczne przyprawy takie jak kardamon, gorczyca, cynamon, kolendra i szafran nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. W połączeniu z pieczonym mięsem i kolorową sałatką, stworzą niezapomnianą kompozycję smaków.

Składniki:

  • 4 połówki filetów kaczych ze skórą
  • kilka ziaren: kardamonu, gorczycy, kolendry
  • po szczypcie szafranu i cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • odrobina chilli
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • kilka kropli tabasco
  • sól

Mięso umyć, osuszyć ponacinać skórkę na wierzchu. Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z solą i cukrem. Mięso dokładnie natrzeć, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do zamkniętego naczynia i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin.

Mięso po wyjęciu obsmażyć z każdej strony na rumiano, najlepiej na patelni grillowej zaczynając od strony ze skórką. Następnie skropić octem, wymieszać sok z pomarańczy z miodem, chilli, skórką z pomarańczy i podlać mięso. Dusić na małym ogniu około 15 minut lub do odpowiedniej twardości mięsa.

Mięso przełożyć do osobnego naczynia, sos trochę odparować i doprawić sosem tabasco. Kaczkę pokroić, polać sosem i od razu podawać.

Do tak przyrządzonej kaczki pasuje ryż brązowy oraz kolorowe sałatki w sosie winegret. Kolorowa sałatka, pełna świeżych warzyw, dodaje lekkości i świeżości do całości. Serwuj to danie na specjalne okazje i ciesz się komplementami od swoich bliskich!

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *