Filet kaczki to wykwintne danie, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Aromatyczne przyprawy takie jak kardamon, gorczyca, cynamon, kolendra i szafran nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. W połączeniu z pieczonym mięsem i kolorową sałatką, stworzą niezapomnianą kompozycję smaków.
Składniki:
- 4 połówki filetów kaczych ze skórą
- kilka ziaren: kardamonu, gorczycy, kolendry
- po szczypcie szafranu i cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- odrobina chilli
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- kilka kropli tabasco
- sól
Mięso umyć, osuszyć ponacinać skórkę na wierzchu. Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z solą i cukrem. Mięso dokładnie natrzeć, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do zamkniętego naczynia i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin.
Mięso po wyjęciu obsmażyć z każdej strony na rumiano, najlepiej na patelni grillowej zaczynając od strony ze skórką. Następnie skropić octem, wymieszać sok z pomarańczy z miodem, chilli, skórką z pomarańczy i podlać mięso. Dusić na małym ogniu około 15 minut lub do odpowiedniej twardości mięsa.
Mięso przełożyć do osobnego naczynia, sos trochę odparować i doprawić sosem tabasco. Kaczkę pokroić, polać sosem i od razu podawać.
Do tak przyrządzonej kaczki pasuje ryż brązowy oraz kolorowe sałatki w sosie winegret. Kolorowa sałatka, pełna świeżych warzyw, dodaje lekkości i świeżości do całości. Serwuj to danie na specjalne okazje i ciesz się komplementami od swoich bliskich!
Smacznego:)