Sernik gotowany na biszkopcie

 

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni, które znane jest i doceniane na całym świecie. Istnieje wiele różnych wariantów sernika, ale dziś chciałbym podzielić się przepisem na sernik gotowany na biszkoptowym spodzie, który posypany jest delikatnymi wiórkami kokosowymi.

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Masa serowa

  • 1 kg białego sera zmielonego
  • 250-300 g cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa, rodzynki, ilość według uznania

Dodatkowo

  • szklanka posłodzonej  gorącej wody z cytryną
  • wiórki kokosowe( zamiennie, biała czekolada, ciemna czekolada)

Białka bić na sztywno, następnie dalej ubijać dodawać cukier oraz po jednym żółtku i po łyżce oliwy. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem. Można do dwóch mniejszych tortownic. Można w mniejszych formach upiec i na słodki stół podać na urodziny, imieniny czy inną okazję.  Piec w piekarniku nagrzanym na 170 stopni ok 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić

Na masę serową masło utrzeć z cukrem na puch. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, oraz zmielony ser. Masę przełożyć do rondla i podgrzewać do momentu zagotowania. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mlekiem i wlać do gotującej się masy, dodać rodzynki, skórkę, wymieszać i chwilę pogrzać, do zgęstnienia.

Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć blat biszkoptu na tacy i nasączyć. Najlepiej  biszkopt włożyć ponownie do tortownicy lub zabezpieczyć rantem do tortów i wtedy wyłożyć masę serową. Boki również można posmarować masą serową, lub zastosować tynk jak do tortów, jeżeli ma być na specjalną okazję. Wierzch wygładzić.

Łyżkę wiórków kokosowych uprażyć na patelni. Wierzch posypać najpierw wiórkami białymi a na koniec uprażonymi. Można również odstawić do stężenia i przygotować polewę z białej czekolady lub ciemnej i zamiast wiórek polać wierzch. Tutaj jest dowolność:)

Sernik gotowany na biszkopcie to doskonały pomysł na tort, desery na słodki stół lub jako zwykłe ciasto na codzień. To ciasto może mieć wiele odsłon:)

Spróbujcie go sami i podzielcie się swoimi wrażeniami!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *