Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku

Zupa słodko kwaśna po syczuańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem dla miłośników orientalnych smaków. Zupa słodko kwaśna po syczuańsku to danie, które zaskakuje bogactwem smaków. Spróbujcie sami ugotować w domu i poczuj się jak w najlepszej chińskiej restauracji!

Składniki:

  • 300 g kukurydzy z puszki
  • 20 g suszonych grzybów mun, namoczonych, pokrojonych w paseczki
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 100 g marchewki pokrojonej w słupki
  • 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
  • 50 g pora. pokrojonego w słupki
  • 50 g pędów bambusa
  • 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g mielonego mięsa
  • 50 g kiełków sojowych z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki szczypiorku z cebuli dymki
  • kilka kropel oleju sezamowego

Grzybki mun namoczyć, jeżeli w całości pokroić w paseczki. Zagotować rosół, może być z kostki. Dodać mięso, kukurydzę, marchewkę, paprykę, pędy bambusa, kiełki, grzybki, pora. Mieszać aby z mięsa nie było grudek. Dodać sosy, przecier pomidorowy, pieprz, cukier, ocet ryżowy, ponownie zamieszaj.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do rosołu. Jajko roztrzepać i powolnym strumieniem przelać przez sitko, na gotujący się rosół. Utworzą się cienkie nitki z lanego jajka. Gotować 3 minuty, posypać na koniec  szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *