Zupa słodko kwaśna po syczuańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem dla miłośników orientalnych smaków. Zupa słodko kwaśna po syczuańsku to danie, które zaskakuje bogactwem smaków. Spróbujcie sami ugotować w domu i poczuj się jak w najlepszej chińskiej restauracji!
Składniki:
- 300 g kukurydzy z puszki
- 20 g suszonych grzybów mun, namoczonych, pokrojonych w paseczki
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
- 1 jajko
- 100 g marchewki pokrojonej w słupki
- 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
- 50 g pora. pokrojonego w słupki
- 50 g pędów bambusa
- 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
- 500 g mielonego mięsa
- 50 g kiełków sojowych z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego
- 1 łyżka cukru
- 100 ml octu ryżowego
- 2 łyżki szczypiorku z cebuli dymki
- kilka kropel oleju sezamowego
Grzybki mun namoczyć, jeżeli w całości pokroić w paseczki. Zagotować rosół, może być z kostki. Dodać mięso, kukurydzę, marchewkę, paprykę, pędy bambusa, kiełki, grzybki, pora. Mieszać aby z mięsa nie było grudek. Dodać sosy, przecier pomidorowy, pieprz, cukier, ocet ryżowy, ponownie zamieszaj.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do rosołu. Jajko roztrzepać i powolnym strumieniem przelać przez sitko, na gotujący się rosół. Utworzą się cienkie nitki z lanego jajka. Gotować 3 minuty, posypać na koniec szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym.
Smacznego:)