Bardzo smaczne włoskie ciasteczka. Jeżeli chcemy aby pozostały miękkie cały czas, musimy je zamknąć w szczelnym pojemniku. Jeżeli nie zamkniemy, staną się kruche i stwardnieją ,ale również są dobre. Właściwie nie zdążą zbyt długo poleżeć:))
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 300 g mąki kukurydzianej
- 250 g cukru pudru
- 350 g masła
- 5 żółtek
- 2 jajka
- cukier waniliowy duży
Masło utrzeć z cukrami. Dalej ucierać dodawać żółtka oraz jajka. Następnie porcjami dodawać obydwie mąki ,uprzednio przesiane. Gotowe ciasto włożyć na 1 h do lodówki.
Blaszkę płaską z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wkładamy do szprycy, woreczka cukierniczego i wyciskamy ciasteczka w kształcie małej litery i, bezpośrednio na blaszkę.
Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)