Crumiri- ciasteczka włoskie ze szprycy

21.05.2019

Bardzo smaczne włoskie ciasteczka. Jeżeli chcemy aby pozostały miękkie cały czas, musimy je zamknąć w szczelnym pojemniku. Jeżeli nie zamkniemy, staną się kruche i stwardnieją ,ale również są dobre. Właściwie nie zdążą zbyt długo poleżeć:))

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 250 g cukru pudru
  • 350 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy duży

Masło utrzeć z cukrami. Dalej ucierać dodawać żółtka oraz jajka. Następnie porcjami dodawać obydwie mąki ,uprzednio przesiane. Gotowe ciasto włożyć na 1 h do lodówki.

Blaszkę płaską z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wkładamy do szprycy, woreczka cukierniczego i wyciskamy ciasteczka w kształcie małej litery i, bezpośrednio na blaszkę.

Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *