Roladki w liściach kapusty

20.05.2019

Młoda kapusta w ostatnim czasie opanowała moją kuchnię na dobre. Obawiam się ,że na długo w niej zagości:) Kapusta wydaje  się być bardzo  pospolita i niezbyt ciekawa, jednak warto po nią sięgać ze względu na lecznicze właściwości. Zawiera dużo witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Warzywo pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i było bardzo popularne w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie   uważano je za lek na choroby wątroby, płuc i stawów. Do Polski trafiło w XIV wieku za sprawą Niemców. Kapusta należy do bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. No cóż to tyle wstępu ,teraz zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 5 obgotowanych liści kapusty( ok 5 min we wrzącej osolonej wodzie), dość dużych
  • 5 plastrów chudego boczku cienko pokrojonych
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • musztarda miodowa
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2-3 ząbki czosnku posiekany, podsmażony na łyżce oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej

Chleb tostowy namoczyć. Liście obciąć z twardej podstawy. Mięso mielone włożyć do miski lub misy miksera. Dodać jajko, odciśnięty chleb, posiekany  czosnek.sól ,pieprz ( według własnego smaku) dobrze wyrobić aż masa będzie kleista.

Liście kapusty układać na desce kuchennej, posmarować cienką warstwą musztardy. Położyć plaster boczku, następnie rozłożyć warstwę mięsa mielonego, niezbyt grubą.Zwinąć roladkę, tak zrobić pozostałe.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno roladki. Wlać 1/4 szklanki rosołu z kostki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 minut. Gotowe podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką. Po schłodzeniu w lodówce, świetnie smakuje pokrojona w plasterki z pieczywem.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *