Szarlotka to jedno z moich ciast najchętniej pieczonych. Można ją piec na przeróżne sposoby i wszystkie według mnie są pyszne. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z kremem bezowym jest pyszna:)
Składniki
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem bezowy
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 2 torebki budyniu cytrynowego lub śmietankowego bez cukru
Dodatkowo
- 1 słoik smażonych jabłek lub 1 kg świeżych jabłek usmażonych na dżem
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń cytrynowy
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z margaryną. Dodać żółtka oraz śmietanę zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Blaszkę 24/28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
W tym czasie białka ubić na sztywno. Dalej ubijać dodawać porcjami cukier. Na koniec dosypywać porcjami budyń i delikatnie mieszać łyżką.
Podpieczone ciasto wyjąć ,posmarować wierzch dżemem, wyłożyć usmażone jabłka, wymieszane wcześniej z mąką lub budyniem. Na wierzch położyć ubitą bezę. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch bezy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 -50 minut. Można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną i podawać z lodami.
Smacznego:)