Szarlotka na bogato

23.05.2019

Szarlotka to jedno z moich ciast najchętniej pieczonych. Można ją piec na przeróżne sposoby i wszystkie według mnie są pyszne. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z kremem bezowym jest pyszna:) 

Składniki

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem bezowy

  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 torebki budyniu cytrynowego lub śmietankowego bez cukru

Dodatkowo

  • 1 słoik smażonych jabłek lub 1 kg świeżych jabłek usmażonych na dżem
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń cytrynowy

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z margaryną. Dodać żółtka oraz śmietanę zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Blaszkę 24/28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

W tym czasie białka ubić na sztywno. Dalej ubijać dodawać porcjami cukier. Na koniec dosypywać porcjami budyń i delikatnie mieszać łyżką.

Podpieczone ciasto wyjąć ,posmarować wierzch dżemem, wyłożyć usmażone jabłka, wymieszane wcześniej z mąką lub budyniem. Na wierzch położyć ubitą bezę. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch bezy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 -50 minut. Można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną i podawać z lodami.

Rada:

Ja wykorzystałam jabłka smażone z letnich zapasów. Można kupić w sklepie gotowe lub samemu przygotować.Obrać jabłka, poszatkować na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, włożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki wody, cukier do smaku i smażyć na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliły.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *