Trifle, angielski deser

Trifle, to angielski deser składający się z galaretki, owoców, kawałków ciasta biszkoptowego a całość przykrywa warstwa bitej śmietany. Mój deser wygląda troszkę inaczej. Myślę, że trudno mu jest się oprzeć, smakuje obłędnie.

Wzbogacony o kilka dodatkowych składników, dzięki czemu zyskał na swoich walorach smakowych, wartościach odżywczych jak również walorach wizualnych. Wygląda bardzo apetycznie. Ciekawym składnikiem są nasiona chia, które posiadają między innymi, zdolność do wchłaniania cieczy i tworzenia żelu, można je  stosować do zagęszczania sosów. Tutaj został dodany do jogurtu , typu greckiego, dzięki czemu deser jest zwarty i trzyma fason:)) Zapraszam i szczerze polecam, szybko, ekonomicznie i bardzo apetycznie…

Składniki

  • 4 bułeczki maślane, słodkie( u mnie z czekoladą)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 500 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka granoli czekoladowej, przepis na granolę tutaj: ( może być dowolna, jaką lubimy)Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami
  • 500 g owoców  rozmrożonych( u mnie maliny, jagody + świeże nasiona granatu)
  • 2-4 łyżki miodu, prawdziwego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie świeże maliny do dekoracji

Przygotować szklaną miskę. Owoce rozmrozić, sok powstały z rozmrożenia zostawić. Owoce wsypać do miski( kilka  rozmrożonych zostawić do dekoracji oraz nasiona granatu), dodać 2 łyżki miodu oraz  cynamon, wymieszać. Następna warstwa to bułka maślana, porwana na mniejsze kawałki, rozsypana równo po owocach. Bułeczki przykrywamy granolą i skrapiamy sokiem z owoców ( w wersji dla dorosłych można skropić alkoholem, np rumem).

Jogurt grecki mieszamy z nasionami chia i 2 łyżkami miodu ( można nie dosładzać, jeżeli chcemy mniej słodki) Jogurtem polewamy warstwę z granolą.

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i szprycą do tortów dekorujemy wierzch deseru. Dodatkowo posypujemy nasionami granatu i świeżymi owocami lub mrożonymi. Wstawiamy do schłodzenia na min 1 h. Gotowe.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.