Fuczki bieszczadzkie z sosem pieczarkowym

Fuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:)

Składniki

Placki

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g wody
  • 1 jajko
  • kminek

Sos

  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać wrzucić na rozgrzany olej , zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Kilka łyżek powstałego sosu odłożyć do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką.

Kapustę odsączyć, posiekać. Wymieszać mąkę z jajkiem, wodą oraz pokrojoną kapustą. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie połączyć.

Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe układać na talerzu, polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *