Fuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:)
Składniki
Placki
- 350 g kiszonej kapusty
- 200 g mąki pszennej
- 150 g wody
- 1 jajko
- kminek
Sos
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- cebula
- 200 g kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Cebulę posiekać wrzucić na rozgrzany olej , zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Kilka łyżek powstałego sosu odłożyć do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką.
Kapustę odsączyć, posiekać. Wymieszać mąkę z jajkiem, wodą oraz pokrojoną kapustą. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie połączyć.
Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe układać na talerzu, polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki.
Smacznego:)