Curry z batatów z ciecierzycą i kurczakiem

 Curry z batatów z ciecierzycą i mięsem kurczaka, to idealna propozycja na zaspokojenie głodu naszej rodziny:). To danie nie tylko smakuje wyśmienicie ale  jest również bardzo syte, proste w przygotowaniu, bogate w składniki odżywcze. Bataty nadają zupie delikatny słodki smak, ciecierzyca sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a mięso kurczaka dodaje mu intensywności i białka.

Składniki

  • 2 średnie bataty, obrane pokrojone w kostkę
  • 1 puszka ciecierzycy
  • papryczka chili, posiekana
  • filet z kurczaka, pokrojony na mniejsze kawałki
  • 400 ml bulionu warzywnego, może być z kostki bulionowej
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty curry lub 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól, pieprz

Mięso posypać szczyptą curry, solą i pieprzem. Rozgrzać olej( 1 łyżkę) na patelni, mięso podsmażyć na rumiano, włożyć do garnka z przygotowanym bulionem.( można zostawić parę mniejszych kawałków do ozdoby kiedy będziemy podawać)

Na patelnię włożyć pastę curry lub wsypać mielone curry, kumin, podprażyć. Wlać pozostałą oliwę, rozgrzać. Dodać bataty, razem wymieszać i smażyć kilka minut, stale mieszając.

Całość przełożyć do garnka z bulionem, dodać posiekaną papryczkę i osączoną ciecierzycę( można zostawić 1-2 łyżki do posypania, kiedy będziemy podawać) Gotować do czasu, kiedy bataty zmiękną ale nie będą się rozpadać.

Do potrawy wlać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Danie można podawać również z ryżem.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *