Torcik leśny mech z porzeczką i jagodami

 

Torcik leśny mech, pięknie wygląda i obłędnie smakuje:)) Doskonały zamiennik tradycyjnego tortu na przeróżne okazje.

Bardzo dekoracyjny, dzięki owocom, lekko kwaskowa nuta a biszkopt szpinakowy bardzo wilgotny. W całość doskonale wkomponował się krem, na bazie śmietanki i mascarpone. Jest pyszny, zachęcam do wykorzystania przepisu na najbliższą okazję urodzinowo-imieninową:))

Składniki

Biszkopt szpinakowy

  • 6 jajek
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • paczka rozdrobnionego, mrożonego szpinaku( paczka 400g)

Krem

  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 2509 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo

  • świeże jagody i czerwone porzeczki, ok 500g

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Następnie zmiksować na gładką masę, odstawić.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dosypywać cukier, nie przerywając miksowania. Dodać żółtka i po jednej łyżce oleju, wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Mieszać ręcznie, nie miksować. Na koniec dodawać porcjami szpinak, delikatnie mieszać łopatką.

Dno tortownicy ( u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 50 minut lub do suchego patyczka.

Wyjąć wystudzić i przekroić na 2 blaty. Wierzch górnego blatu lekko ściąć i rozdrobnić. Okruchy odłożyć na potem.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na gładki krem.

Dno tortownicy wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Włożyć dolny blat, posmarować kremem, około 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, resztę zostawić. Krem posypać porzeczkami i jagodami. Ułożyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Obsypać okruchami ciasta i posypać owocami. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Gotowe

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *