Torcik leśny mech, pięknie wygląda i obłędnie smakuje:)) Doskonały zamiennik tradycyjnego tortu na przeróżne okazje.
Bardzo dekoracyjny, dzięki owocom, lekko kwaskowa nuta a biszkopt szpinakowy bardzo wilgotny. W całość doskonale wkomponował się krem, na bazie śmietanki i mascarpone. Jest pyszny, zachęcam do wykorzystania przepisu na najbliższą okazję urodzinowo-imieninową:))
Składniki
Biszkopt szpinakowy
- 6 jajek
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- paczka rozdrobnionego, mrożonego szpinaku( paczka 400g)
Krem
- 500 ml śmietanki 36 %
- 2509 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
- świeże jagody i czerwone porzeczki, ok 500g
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Następnie zmiksować na gładką masę, odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dosypywać cukier, nie przerywając miksowania. Dodać żółtka i po jednej łyżce oleju, wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Mieszać ręcznie, nie miksować. Na koniec dodawać porcjami szpinak, delikatnie mieszać łopatką.
Dno tortownicy ( u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 50 minut lub do suchego patyczka.
Wyjąć wystudzić i przekroić na 2 blaty. Wierzch górnego blatu lekko ściąć i rozdrobnić. Okruchy odłożyć na potem.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na gładki krem.
Dno tortownicy wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Włożyć dolny blat, posmarować kremem, około 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, resztę zostawić. Krem posypać porzeczkami i jagodami. Ułożyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Obsypać okruchami ciasta i posypać owocami. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Gotowe
Smacznego:)