Hamburger z sosem z awokado po Portugalsku, jest niezwykłym doznaniem smakowym. Bardzo apetycznie wyglądające danie, zaskoczy smakiem i aromatem. Danie sycące i treściwe.
Kuchnia Portugalska zaskoczyła mnie swoją rozmaitością. Zupełnie przypadkiem obejrzałam w telewizji film dokumentalny z podróży kulinarnej do tego kraju.Wywarło to na mnie tak duże wrażenie, że zaczęłam bliżej się tej kuchni przyglądać. Tak jak uwielbiam kuchnię Włoską i jestem jej fanem, tak Portugalska jej dorównuje, oczywiście według mojego skromnego zdania.
Kuchnia Portugalii absolutnie zaskakuje swoją różnorodnością i zachwyca bogactwem kulinarnych doznań. W menu tego uroczego kraju, każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno na słono jak i słodko. Już marzę o podróży do tego niezwykłego miejsca. A dzisiaj zapraszam na smakowity hamburger po Portugalsku:))
Składniki
- 2 surowe kiełbaski( u mnie białe surowe)
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, poszatkowana
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
Sos z awokado
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól, pipas, sproszkowana słodka papryka
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
Dodatkowo
- sosy według uznania( u mnie sos pomidorowy, musztarda, sos czosnkowy)
- dodatki, u mnie chipsy z batatów
- bułki do hamburgerów
- zielona sałata, plastry pomidorów
Zdjąć osłonkę z surowych kiełbasek, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, cebulę, pietruszkę, połowę posiekanej papryki, jajko, bułkę tartą. Następnie dodać przyprawy: łyżeczka soli, curry, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie wyrobić ręką, do momentu osiągnięcia gładkiej, kleistej masy.
Zwilżonymi rękoma formować hamburgery ( około 4 szt)
Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony około 4-5 minut, odłożyć.
Awokado rozkroić, wyjąć pestkę, następnie dużą łyżką wyciąć miąższ. Dodać pozostałe składniki: posiekaną paprykę, oliwę, sok z limonki, czosnek i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę.
Jeżeli chcemy chipsy z batatów zrobimy je bez problemu. Bataty obrać, poszatkować na cienkie plastry, tak jak ogórek na mizerię. Rozgrzać olej we frytkownicy i smażyć bataty, do osiągnięcia odpowiedniej , chrupiącej konsystencji. Trudno podać czas trzeba sprawdzać, każdy ma inny sprzęt do smażenia.
Bułkę do hamburgerów rozkroić. Na patelni podpiec połówkę bułki i plastry pomidora. Bułkę smarujemy dowolnym sosem, układamy dodatki, sałatę, pomidor oraz hamburger. Na wierzch dajemy sos z awokado, ozdabiamy listkiem pietruszki, bazylii, itp. Podajemy z batatami lub według swojego uznania. Gotowe:)
Smacznego:)