Truskawki z zielonym makaronem

Truskawki z zielonym makaronem, to bardzo smaczne i apetycznie wyglądające danie. Nie potrzeba specjalnych umiejętności aby je przygotować. W czasie upałów chętnie zjadane przez moją rodzinę, zwłaszcza dzieci. Przygotowane w wersji fit, na bazie jogurtu naturalnego. Można wzbogacić i zastąpić jogurt śmietaną. Na każdym talerzu dla dekoracji i delikatnego posmakowania, dodałam kleksy pasty wasabi. Truskawka i wasabi to niezwykłe doznania smakowe( oczywiście dla odważnych), szczerze polecam.  Sezon truskawkowy w pełni zachęcam więc do skorzystania z przepisu:))

Składniki

  • 500 g obranych truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu lub cukier, do smaku
  • duża paczka zielonego makaronu

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Jogurt wlewamy do miski, dodajemy miód lub cukier( według uznania). Mieszamy do połączenia składników.

Następnie do sosu wkładamy truskawki, odkładamy po kilka do dekoracji. Całość mieszamy, można zmiksować. Ja wolę jednak całe owoce w sosie jogurtowym, więc mieszam ręcznie aby ich nie uszkodzić.

Układamy makaron, polewamy sosem. Na wierzchu układamy całe truskawki. Na każdym talerzu dałam kilka kleksów pasty wasabi. Polecam dla posmakowania wykonać takie doświadczenie kulinarne:)) Doznania smakowe to efekt wow… ale tylko dla odważnych. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *