06.03.2018
Kocham serniki i chyba robię ich najwięcej. A dzisiaj prezentacja jednego z moich ulubionych.Zapraszam do pieczenia:)
Sernik z rosą [blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm]
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 g masła lub margaryny
• 3 żółtka
• 1/2 szklanki cukru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
• 2 szklanka mleka 3,2%
• trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
• 4 żółtka
• sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wierzch:
• 7 białek
• szczypta soli
• 2/3 szklanki cukru
Uwagi:
*Do sernika używam sera twarogowego mielonego z wiaderka Jeśli ser na sernik jest gęsty (np. Piątnica) to dodajemy 2 szklanki mleka i 1 opakowanie budyniu, jeśli ser jest rzadki (np. Vitello, dr Oetker) to dodajemy 2 szklanki mleka i 2 opakowania budyniu.
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Formuję kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na 2 godziny (lub całą noc) w celu schłodzenia.
Masa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepiam rozwałkowanym ciastem. Wylewam masę serową.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i piekę 1 godzinę.
Wierzch: Z białek, soli i cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam pianę z białek na upieczone ciasto, wyrównuję łyżką, za pomocą widelca na wierzchu robię wzorek i piekę jeszcze ok. 15 – 20 minut, aż beza się zrumieni.
Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylam lekko drzwiczki i znowu pozostawiam sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę z ciastem i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po jakimś czasie na wierzchu ciasta pojawią się kropelki rosy, musi dobrze wystygnąć.
Smacznego:))