Sernik z bezą niezwykle smaczne i delikatne ciasto. Bardzo dekoracyjnie się prezentuje, w sam raz na szczególne okazje.
Składniki:
- Ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 g masła lub margaryny
• 3 żółtka
• 1/2 szklanki cukru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - Masa serowa:
• 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
• 2 szklanka mleka 3,2%
• trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
• 4 żółtka
• sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wierzch:
• 7 białek
• szczypta soli
• 2/3 szklanki cukru
Uwagi:
*Do sernika używam sera twarogowego mielonego z wiaderka Jeśli ser na sernik jest gęsty (np. Piątnica) to dodajemy 2 szklanki mleka i 1 opakowanie budyniu, jeśli ser jest rzadki (np. Vitello, dr Oetker) to dodajemy 2 szklanki mleka i 2 opakowania budyniu.
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i na 1h do lodówki.
Masa serowa: W misce ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlać sok z cytryny i dalej ubijać. Dodać po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierać, wsypać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepić rozwałkowanym ciastem. Wylać masę serową. Ciasto piec około 50 minut w 175 stopni , lekko się zarumieni.
Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę, Wyłożyć bezę na ser, można wyciskać szprycą do tortów, robić rozetki lub wyłożyć i widelcem zrobić wzory. Zapiekać ok 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylić lekko drzwiczki i znowu pozostawić sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z ciastem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po jakimś czasie na wierzchu ciasta pojawią się kropelki rosy, musi dobrze wystygnąć.
Smacznego:))