Indyk z cytryną

 

Aromatyczny indyk, jest bardzo ciekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem  winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu.

Składniki

  • 500 g udźca z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 nitki szafranu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 50 g rodzynek
  • 1 cytryna

Czosnek siekam drobno, dodaję do miski, wsypuję przyprawy, wlewam olej, miód, dosypuję kakao i mieszam. Udziec indyka kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do mięsa rodzynki,sos i mieszam,odstawiam na 30 minut. Układam w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z kawałkami cytryn (pokrojone na ósemki, cytryny należy wyszorować wcześniej lub kupić eco). Dolewam ok 50 ml wody i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 40 minut.

Smacznego:))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *