Indyk z cytryną

 

06.03.2018

Aromatyczny indyk, jest bardzo ciekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem  winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu.

Składniki

  • 500 g udźca z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 nitki szafranu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 50 g rodzynek
  • 1 cytryna

Czosnek siekam drobno, dodaję do miski, wsypuję przyprawy, wlewam olej, miód, dosypuję kakao i mieszam. Udziec indyka kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do mięsa rodzynki,sos i mieszam,odstawiam na 30 minut. Układam w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z kawałkami cytryn (pokrojone na ósemki, cytryny należy wyszorować wcześniej lub kupić eco). Dolewam ok 50 ml wody i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 40 minut.

Smacznego:))

 

Share Button

2 myśli w temacie “Indyk z cytryną”

  1. How is it that just anybody can write a blog and get as popular as this? Its not like youve said anything extremely impressive more like youve painted a fairly picture over an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, here. But do you truly think that you can get away with adding some fairly pictures and not seriously say something?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *