Aromatyczny indyk, jest bardzo ciekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu.
Składniki
- 500 g udźca z indyka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 nitki szafranu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki kakao
- 50 g rodzynek
- 1 cytryna
Czosnek siekam drobno, dodaję do miski, wsypuję przyprawy, wlewam olej, miód, dosypuję kakao i mieszam. Udziec indyka kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do mięsa rodzynki,sos i mieszam,odstawiam na 30 minut. Układam w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z kawałkami cytryn (pokrojone na ósemki, cytryny należy wyszorować wcześniej lub kupić eco). Dolewam ok 50 ml wody i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 40 minut.
Smacznego:))