Chałka bardzo dobrze smakuje sama ale również z masełkiem i dżemem. Zwłaszcza z dżemem lubią dzieci.
Składniki
- 7 g suszonych drożdży
- 500g mąki pszennej dobrej jakości
- 170 ml ciepłego mleka
- 100 g namoczonych rodzynek
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
- 110 g masła stopionego
- szczypta soli
- 1/2- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka maku
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Masło rozpuścić wystudzić. Jajka ubijamy z cukrem. Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać drożdże, jajka, masło, szczyptę soli, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć miskę i niech ciasto rośnie około 1 h, podwoi objętość. Wyjąć na stolnicą i podzielić na 2 części. Z każdej zrobić po 3 wałeczki. Trzy wałki połączyć i zaplatać warkocz jak na włosach Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem . Pieczemy do zrumienienia ciasta 25-35 minut.
Smacznego:))