Chałka z rodzynkami

04.03.2018

Chałka bardzo dobrze smakuje sama ale również z masełkiem i dżemem. Zwłaszcza z dżemem lubią dzieci. 

Składniki

  • 7 g suszonych drożdży
  • 500g mąki pszennej dobrej jakości
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 100 g namoczonych rodzynek
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 110 g masła stopionego
  • szczypta soli
  • 1/2- 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka maku

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Masło rozpuścić wystudzić. Jajka ubijamy z cukrem. Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać drożdże, jajka,  masło, szczyptę soli, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć miskę i niech ciasto rośnie około 1 h, podwoi objętość. Wyjąć na stolnicą i podzielić na 2 części. Z każdej zrobić po 3 wałeczki.  Trzy wałki połączyć i zaplatać warkocz jak na włosach Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem . Pieczemy  do zrumienienia ciasta 25-35 minut.

Smacznego:))

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.