28.11.2018
I znów wracam do sernika,tym razem z makiem. Uwielbiam serniki chyba jeszcze mi zostało sporo do wypróbowania:) Póki co zachęcam do wykorzystania przepisu na sernik makowy, który jest oczywiście najlepszy:)
Składniki
- 175 g mąki
- 75 g masła
- 60 g cukru
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa makowa
- 200 g zmielonego maku
- 80 g cukru ( można zastąpić miodem)
- 75 g kaszy manny
- 25 g stopionego masła
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek rumowy lub kilka łyżek rumu
Masa serowa
- 500 g sera zmielonego
- 75 g cukru
- budyń waniliowy
- 20 g stopionego masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- skórka pomarańczowa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto
Z podanych składników przygotować gładkie ciasto. Przygotować formę 26 cm i wylepić ciastem dno formy. Wstawić na 1h do lodówki.
Masa makowa
Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrami na puch. Mak wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia i dodawaj po łyżce do jajek, dalej ubijając. Na koniec wlej masło, rum lub olejek,wymieszaj.Dodaj białka wymieszaj ręcznie.
Masa serowa
Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrami, dodawaj po łyżce sera dalej mieszając. Następnie budyń ,proszek do pieczenia,stopione masło,skórkę pomarańczową,wymieszaj. Na koniec białka wymieszaj ręcznie.
Wyjmij formę z lodówki.Na środek wykładaj po 4 łyżki masy makowej, następnie serowej i tak na zmianę.Wygładź powierzchnię i piecz około 50 minut w 170 stopni.
Smacznego:)