I znów wracam do sernika,tym razem z makiem. Uwielbiam serniki chyba jeszcze mi zostało sporo do wypróbowania:) Póki co zachęcam do wykorzystania przepisu na sernik makowy, który jest oczywiście najlepszy:)
Składniki
- 200 g mąki
- 100g masła
- 80 g cukru
- ok.50 ml mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa makowa
- 200 g zmielonego maku
- 80 g cukru ( można zastąpić miodem)
- 75 g kaszy manny
- 25 g stopionego masła
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek rumowy lub kilka łyżek rumu
Masa serowa
- 500 g sera zmielonego
- 75 g cukru
- budyń waniliowy
- 20 g stopionego masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- skórka pomarańczowa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Ciasto
Z podanych składników przygotować gładkie ciasto, 3/4 ciasta wylepić dno formy( u mnie tortownica 25 cm), resztę odłożyć na wierzch. Wstawić na 1h do lodówki.
Masa makowa
Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrami na puch. Mak wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia i dodawaj po łyżce do jajek, dalej ubijając. Na koniec wlej masło, rum lub olejek,wymieszaj.Dodaj białka wymieszaj ręcznie.
Masa serowa
Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrami, dodawaj po łyżce sera dalej mieszając. Następnie budyń ,proszek do pieczenia,stopione masło,skórkę pomarańczową,wymieszaj. Na koniec białka wymieszaj ręcznie.
Wyjmij formę z lodówki. Masę makową podziel na pół, wyłóż 1 część na ciasto, następnie masę serową i drugą warstwę maku.Na górze postrzępić pozostawione ciasto lub rozwałkować cienki placek na wielkość ciasta i ułożyć na masie makowej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego:)