Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy jeszcze ciepły:) Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis bardzo prosty.
Składniki
- 5 dkg drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka lub wody
- 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
- 1 łyżka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia, około 15 minut. Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec,sól, wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie dodać mąki jeżeli za gęste dodać mleka lub wody.Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy,włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Około 2h ,aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić jeszcze na około 15 minut , przykryte ściereczką.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 minut,zmniejszyć temp do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę ,wystudzić.
Smacznego:)